Zelo bom vesela vašega odziva! Bodisi v obliki komentarjev pod objavami, ali pa e-poštnih sporočil. Vesela bom predlogov, želja, tudi kritik. Se beremo!

četrtek, 23. oktober 2014

Kar razneslo me bo!

Zdi se mi, da zadnje čase svet vrti stres, ne ljubezen, kot so včasih radi rekli. V ZDA naj bi terapevta vsaj enkrat obiskal že vsak četrti državljan. Kakšen je odstotek ljudi, ki poiščejo strokovno psihološko pomoč v Sloveniji, mi ni znano, dejstvo pa je, da število duševnih bolezni in psihosomatskih motenj povzročenih zaradi stresa krepko narašča.

Razmere v družbi nič kaj ne pripomorejo, da bi bilo karkoli drugače. Mediji nas dan na dan zasuvajo s slabimi novicami; hja... prestrašene ovčice pač raje sledijo pastirju, kajne? Poleg tega se je zmanjšal tudi življenjski standard, oziroma so nam vcepili to idejo. Delovna mesta so vse bolj negotova, brezposelnost se veča. S tem pa se veča tudi napetost na delovnem mestu in stres, ki ga le ta povzroča.



Sama se večkrat srečujem s stresom na delovnem mestu, saj moje delo pač ni lahko. No ja, če ga opravljaš rad, nobeno delo ni težko, je pa dejstvo, da je delo z otroci s posebnimi potrebami pač res morda bolj na udaru, kar se tiče takšnih in drugačnih stresorjev. Morate pač razumeti, da so otroci s posebnimi potrebami še bolj podvrženi vremenskim vplivom, vplivom lune in podobno in lahko si je predstavljati kako izgleda zelo nerazpoložen razred otrok s težjo motnjo v duševnem razvoju. Seveda piko na i dodamo tudi mi sami, ki smo živčni, utrujeni in dan je lahko hitro pokvarjen.

Seveda se s tem soočajo tudi v drugih poklicih; zoprna stranka na blagajni, napaka v sistemu ob tekočem traku, nerazpoložen šef. Povsod se pojavlja tisoč in en razlog za stres. Torej, pridemo lahko do zaključka, da stresa pač ne bomo odpravili oziroma vsaj vzrokov zanj ne. Lahko pa poiščemo učinkovite načine, kako ga omiliti in premagati. Pretirana izpostavljenost stresu lahko namreč povzroči nemalo psihosomatskih motenj in do veliko bolezni pride prav zaradi stresa.

Pobrskala sem po nekaj straneh in našla nekaj nasvetov glede kontroliranja stresa. 

1. Najprej ugotovimo od kje prihaja stres oziroma kaj ga povzroča.

2. Nato razmislimo, kateri del le tega lahko kontroliramo in delajmo na tem! Veliko ljudi se namreč "živcira" zaradi stvari, na katere ne moremo vplivati in to početje je najbolj škodljivo, saj nima praktično nobene učinkovite rešitve. Zato namesto, da ste pod stresom zaradi slabega vremena, raje pomislite kaj v zvezi s tem lahko ukreneti vi sami. Ker oblakov pač ne morete odpihniti, pojdite zato raje prej od doma, da ne boste zaradi počasnih voznikov zamudili v službo in oblecite kaj toplega, da vas ne bo zeblo. Ima vreme še vpliv na vas?

3. Počnite kar vas veseli. Sama imam srečo, da imam svoje delo resnično rada in vem, da marsikdo nima sreče, da bi dobil službo, ki ga res veseli. Vseeno pa si lahko v prostem času poiščete konjičke, ki vas veselijo in si na prijeten način zapolnite prosti čas.

4. Učinkovito razporejajte svoj čas. Največkrat smo pod stresom zaradi pomanjkanja časa. Pišite si urnik za posebej natrpane dneve, zapisujte obveznosti v koledarček. Ko boste videli točno kaj vse vas še čaka in koliko časa vam bo to vzelo, boste veliko manj pod stresom.

5. Imejte pripravljeno prvo pomoč za stresne situacije. Naredite si seznam tehnik sproščanja, kot je naprimer globoko dihanje, ko ste se zataknili v gostem prometu, sprehod po napornem dnevu in podobne.

6. Izločite stvari, ki niso obvezne. Ali je res potrebno iti h kolegici pomagat selit novo stanovanje? Morate nujno prebrati tisti članek? Stvari, ki niso zares obvezne včasih brez slabe vesti preprosto odpovejte.

7. Ugotovite, če sami sebi dopuščate biti še posebej dovzetne za stres. Stres sam po sebi nam ne more nič. Vse je odvisno od tega, kakšno je naše stanje duha. Če si enostavno ne bomo pustili biti pod stresom, se nam bo to zgodilo vse manjkrat.

8. Ohranite zdrave meje. Zavedajte se, kje se konča služba in začne zasebno življenje. Vedite do koder seže mnenje prijateljice in kje se pač konča. Če boste sami postavili jasne meje, ne bo nobena stvar mogla iti čeznje.

9. Razlikujte med tem, da vas skrbi in, da vam ni vseeno. To, da vam ni vseeno je zdravo in nujno potrebno, skrb pa je popolnoma drugačno čustvo. Če vam ni vseeno, da je vaš otrok doma z vročino, ko ste vi v službi je nekaj povsem zdravega, ko pa vas skrbi, ali je vaš mož šel za otroka po zdravila, ali je doma vse ok, ali bo otrok že zdrav do izleta s taborniki.... pa to povzroča velik stres.

10. Cenite svoje napake in ne utapljajte se  v perfekcionizmu. Nihče ni popoln in zakaj bi morali biti vi? Sprejmite svoje napake in se jim naučite tudi nasmejati.

Ni komentarjev:

Objavite komentar