Zelo bom vesela vašega odziva! Bodisi v obliki komentarjev pod objavami, ali pa e-poštnih sporočil. Vesela bom predlogov, želja, tudi kritik. Se beremo!

sobota, 18. julij 2009

Človekov najboljši prijatelj

Rek, da je pes človekov najboljši prijatelj, je morda res že prevečkrat izrečen in obrabljen, pa vendarle lahko rečemo, da več ali manj drži. Pes, prav tako pa tudi večina ostalih domačih živali, ne bo nikoli užaljen, ker boš slabe volje in boš povzdignil glas nad njim. Pes te bo imel rad, ne glede na to kdo si, kakšen si, kako govoriš, od kod si... Ne bo te obsojal, če boš potreboval za odločitve dalj časa, ne bo te začudeno gledal, če boš izgledal malce drugače, kot ostali vrstniki, ne bo te pomiloval, če boš sedel na invalidskem vozičku. Za koliko ljudi lahko trdimo kaj takega?
Terapija z živalmi, je v tujini že precej dobro zastopana, kot vrsta rehabilitacije starejših ljudi, duševno prizadetih in fizično hendikepiranih, tudi kot razvedrilo za otroke v bolnišnicah ipd. Pri nas se tovrstne dejavnosti šele uveljavljajo, pa vendar zanimanje zanje skokovito narašča. Počasi a vztrajno tudi izginja prepričanje, da so živali nehigienične in ne spadajo v ustanove, kot je zavod, bolnišnica, dom za ostarele ali šola.
V terapevtske namene lahko uporabimo veliko različnih živali. Na prvem mestu je še vedno terapija s psi, takoj za njo je hipoterapija, oziroma terapija s konji, sledi pa ji še uporaba nekaterih ostalih živali kot so mačke, zajci, morski prašički, hrčki, činčile, celo pritlikave koze in delfini in še bi se našla kakšna živali.

Kako živali lahko pomagajo človeku, je vprašanje, ki ponuja obilico odgovorov. Ljubkovanje hišnih ljubljenčkov in dotik pasje, mačje itd. dlake pomirja in zmanjšuje stres, to je dobro znano vsem, ki smo lastniki malih kosmatincev. Pa ne le, da božanje preprečuje stres, lahko celo odpravi glavobol in zmanjšuje krvni tlak. Hipoterapija je zelo uspešna pri bolnikih s cerebralno paralizo, multiplo sklerozo in podobnimi boleznimi, saj krepi motorične sposobnosti, ravnotežje ipd. Prav tako pa stik z živalmi razvija socialne veščine pri psihiatričnih bolnikih, otrocih z motnjami v duševnem razvoju ipd.
Terapijo z živalmi uporabljajo v raznih ustanovah in tudi v Sloveniji jo lahko najdemo že na kar precej različnih naslovih. Vzela sem si čas in pobrskala po internetu, ter našla kar zajeten kupček ustanov, ki se tovrstne terapije redno poslužujejo:
  • Naravno zdravilišče Topolšica (hipoterapija)

  • CIRIUS Kamnik (hipoterapija + terapija s psi)

  • OŠ Jela Janežiča Škofja Loka (terapija s psi)

  • Psihiatrična klinika Ljubljana (terapija s psi)

  • ŠENT Kranj (terapija s psi)

  • OŠ Janka Kersnika Brdo (terapija s psi)

  • OŠ Vide Pregarc (terapija s psi)

  • Center J.P.V. Vipava (hipoterapija)

V Sloveniji delujeta tudi dve društvi s področja terapije z živalmi in sicer Ambasadorji nasmeha; Slovensko društvo zaterapijo s pomočjo živali in Ustanova-Fundacija Nazaj na konja. Prva se ukvarja predvsem s šolanjem psov in terapijami po raznih ustanovah, druga pa, kot pove že ime samo, s hipoterapijo. Najdete ju na povezavah:

Sama imam veliko željo nekoč imeti psa, s katerim bi lahko opravila tečaj za in tudi aktivno izvajala terapijo. Moj zdajšnji pes po svojem značaju za kaj takega ni primeren, pa tudi prestar je že za šolanje, zato močno upam, da bom imela nekoč možnost uresničiti tudi ta del mojih sanj. Do takrat pa svoj delež prispevam le kot podporni član Ambasadorjev nasmeha. Podprite jih tudi vi!


jaz & moj "terapevt" Ben :)

Ni komentarjev:

Objavite komentar