Zelo bom vesela vašega odziva! Bodisi v obliki komentarjev pod objavami, ali pa e-poštnih sporočil. Vesela bom predlogov, želja, tudi kritik. Se beremo!

ponedeljek, 20. julij 2009

I believe I can...

Odnos do oseb s posebnimi potrebami se s časom izboljšuje, to moramo priznati, pa vendar je še vedno prisotno podcenjevanje sposobnosti takšnih ljudi. Ljudje s takšnim ali drugačnim hendikepom so mnogokrat smatrani kot manj sposobni in se niti ne pričakuje od njih, da bodo v življenju dosegli kaj dosti. Sama se seveda s takšnim razmišljanjem ne strinjam, saj poznam veliko primerov izredno uspešnih ljudi, ki dokazujejo ravno nasprotno.

V šolah se specialni pedagog najpogosteje srečuje z učnimi težavami. Četudi učne težave ne delujejo tako strašne, če jih postavimo ob bok kaki hujši motnji, lahko človeku povzročijo kar precej težav. Pa ne le pri učenju samem, najhujši je psihološki učinek, nezaupanje vase in v svoje sposobnosti in temu primerno postavljanje nižjih življenjskih ciljev. Toda Albert Einstein ni obupal nad sabo, kljub temu, da je imel hude učne težave pri matematiki in se je težko pisno izražal. In četudi do tretjega leta starosti sploh ni govoril, je še vedno eden najslavnejših matematikov/fizikov. Z učnimi težavami se je spopadal tudi izumitelj telefona, Alexander Graham Bell, prav tako Thomas Alva Edison, ki do dvanajstega leta ni znal pisati, pa je kljub temu kasneje patentiral prek 1000 izumov (tudi žarnico ob kateri pišem tale blog)! Komaj pismen je bil ameriški predsednik George Washington učne težave pa je imel tudi eden od njegovih naslednikov, Woodrrow Wilson. In ne boste verjeli, učne težave je imel tudi, po mojem mnenju genij, Walt Disney.




Zadnje čase je, tudi v Sloveniji, veliko govora o disleksiji; ljudje s to motnjo imajo težave pri pisanju in branju. Kar se tiče znanih Slovencev, ima disleksijo igralec Gojimir Lešnjak Gojc, ki je o tem tudi javno spregovoril in podprl Društvo Brava; Društvo za pomoč otrokom in mladostnikom s specifičnimi učnimi težavami. Kljub disleksiji žanje velike uspehe pevka Cher, prav tako igralec Tom Cruise, poleg ostalih težav pa sta se z disleksijo borila tudi Thomas Alva Edison in Woodrow Wilson. In, če vas še vedno nisem prepričala... Dislektik je bil tudi Leonardo daVinci.



Tudi gluhi se pogosto pojavljajo med slavnimi imeni. Pri 46-ih letih starosti je oglušel znameniti španski slikar Francesco Goya, na eno uho ne sliši tudi slavni pevec Michael Bolton, nobena skrivnost pa ni, da je postopoma popolno oglušel Ludwig van Beethoven in kljub temu postal eden največjih skladateljev vseh časov.



Slepota prav tako ni preprečila uspeha kopici izredno uspešnih ljudi. Pri 43-ih letih je oslepel angleški književnik John Milton, pa vendar je svoja največja dela ustvaril šele kasneje. Angleški admiral Horatio Nelson je med eno izmed bitk oslepel na desno oko, a je vseeno uspešno vodil angleško vojsko vse do svoje smrti na bojnem polju. Ta hip pa je najbolj slaven slepi operni pevec Andrea Bocelli.


Fizično hendikepirane osebe najbolje zastopa fizik in matematik Stephen Hawkings, katerega je Lou Gehrigsova bolezen prikovala na invalidski voziček, govori pa lahko le s pomočjo računalnika. Po padcu s konja je ohromel filmski igralec Christopher Reeve, ki si je vse do svoje smrti želel znova hoditi in sesti na konja, a se mu želja žal ni uresničila. Težave pri hoji je imel angleški književnik Lord Byron, francoska igralka Sarah Bernhardt pa je nadaljevala z nastopanjem kljub amputaciji noge.


Za motnjami pozornosti s hiperaktivnostjo trpi slavni filmski igralec Robin Williams.

Nobena ovira s katero se rodimo ni tako velika kot tista, ki si jo sami postavimo v glavi. Marsikateri tako ali drugače hendikepiran človek je sposoben v sebi zbrati več ljudi in iz sebe narediti več kot kdo, ki ima za uspeh vse pogoje.

"Skrivnost uspeha ni v tem, da pred problemom bežite, se ga skušate znebiti ali da pred njim ohromite; skrivnost uspeha je, da zrastete, tako da ste večji od vsakega problema."
Tudi problem ni več problem, ko si ga predstavljaš le kot oviro, ki jo moraš preskočiti, da lahko prideš dlje. Mnogo dlje...

Ni komentarjev:

Objavite komentar