Zelo bom vesela vašega odziva! Bodisi v obliki komentarjev pod objavami, ali pa e-poštnih sporočil. Vesela bom predlogov, želja, tudi kritik. Se beremo!

nedelja, 19. julij 2009

Mamica, odločaš se za oba!

Ena izmed mojih znank je vedno slovela po malce bolj divjem življenjskem stilu, vsaj kar se tiče zabav in količine zaužitega alkohola. Vsem se je rada pohvalila, da alkohol včasih ni vse kar zaužije, omenjala je tudi vse mogoče kombinacije raznih zdravil in alkoholnih pijač ob katerih sem se včasih kar malo zdrznila. Toda ni na meni, da bi sodila obnašanje drugih, sploh zato ker smo vendarle še mladi in je to eksperimentiranje lahko le prehodna faza, ki se mene niti najmanj ne tiče. Za to znanko sem se počasi nehala zanimati, njeno hvalisanje o svojih podvigih pa sem se naučila preslišati.

Dokler ni zanosila. "Končno nekaj kar jo bo umirilo," sem si mislila, a žal sem se motila. V nosečnosti ni niti malo zmanjšala količine zaužitega alkohola in drugih substanc ali kako drugače soremenila svojega življenjskega sloga. S svojimi "pivskimi" podvigi se še vedno veselo hvali naokrog.

Z besedami ne morem opisati jeze, ki jo občutim, ko slišim za kakšen tak primer, sploh, če osebo poznam. Biti mati je lepa a zahtevna naloga in ne obsojam toliko mater, ki jim pri opravljanju te naloge spodleti kasneje, če pa se mati že med nosečnostjo tako rekoč odloči otroku uničiti življenje... Morda mislite, da pretiravam vendar verjemite, imam kar nekaj konkretnih razlogov.

Uživanje alkohola med nosečnostjo lahko povzroči pri otroku obilico težav, verjamem, da skoraj vsakdo od vas pozna kak primer, ko se mati med nosečnostjo ni držala zdravnikovih navodil in se je otrok rodil s kakšno pomankljivosto. V večini primerov, ki jih poznam sama so taki otroci le malo nižje rasti, kar pa je še najmanjši problem, če pomislimo kaj vse bi lahko šlo narobe.

Fetalni alkoholni sindrom, kot se reče skupini simptomov, ki jih lahko povzroči uživanje alkohola med nosečnostjo, se lahko kaže na več načinov:
  • nizka porodna teža, krajša dolžina ploda, majhna glava
  • motnje v delovanju centralnega živčevja, zapoznel razvoj motoričnih spretnosti, zapoznel razvoj govora, blažja ali hujša duševna prizadetost
  • nepravilno oblikovana glava, majhne oči, škilavost, volčja ustnica ali žrelo,
  • nepravilnosti v delovanju srca
  • motnje v koncentraciji in vedenjske težave, kot sta hiperaktivnost ter nezanimanje za igro in družbo vrstnikov
  • težave pri požiranju, govorna (zaradi volčje oblikovane ustnice otrok težko tvori glasove) in slušna prizadetost
Otrok s fetalnim alkoholnim sindromom lahko sicer ob sodelovanju različnih strokovnjakov; logopeda, specialnega pedagoga, psihologa in različnih specialistov medicinske stroke, zelo napreduje, veliko se jih vpiše v redno OŠ in jo tudi uspešno dokonča. Pa vendar, naša lahkomiselnost ni vredna vseh težav, ki jih ima LAHKO naš otrok.
Torej drage bodoče mamice, ki to berete, mogoče je med vami celo tista znanka iz moje zgodbe, premislite, kolikšno ceno ste pripravljene plačati za tisti kratkotrajni užitek, ki vam ga ponuja uživanje alkohola. Oziroma kolikšno ceno bo moral vse življenje odplačevati vaš otrok.

2 komentarja:

  1. Res je, pa še kako.... .

    Imam sina starega 2 leti in pol, zaradi prevelike količine alkohola med nosečnostjo in pred njo, ima diagnozo fetalni alkoholni sindrom.

    Prosim za kakršen koli nasvet, kam se naj obrnem po pomoč, kako mu naj pomagam, da bo odrasel, ter da bomo nadoknadili zamujeno.

    Morda res nikoli ne bo ujel vrstnikov, toda poizkusila bom zdaj storiti kar se še lahko da.


    Hvala za vse nasvete.


    Ge.

    OdgovoriIzbriši
  2. Pozdravljena!
    Posebnih strokovnjakov za tovrstno motnjo žal vsaj v Sloveniji še nisem zasledila, pomoč pa lahko seveda poiščete pri strokovnjakih, ki so usposobljeni za posamezna področja. Pri zdravstvenih težavah vam lahko pomagajo zdravniki specialisti, vendar je za to verjetno že bilo poskrbljeno.
    Predstavljam si, da vas verjetno bolj skrbi njegov intelektualni razvoj, govor ter vključevanje v družbo kasneje. V tem primeru se lahko obrnete na specialne in rehabilitacijske pedagoge na Svetovalni center za otroke, mladostnike in starše Ljubljana http://www.scoms-lj.si/index2.html (tel. št. 01/583-75-00 ) Njihov tim strokovnih delavcev poleg specialnih in rehabilitacijskih pedagogov vključuje tudi logopede, pedopsihiatre, socialne delavce in ostale, ki bodo znali pomagati vašemu otroku in tudi vam pomagali s številnimi napotki, s katerim boste svojemu otroku lahko pomagali sami.
    Seveda pa se svetovanje s strani Svetovalnega centra izvaja na podlagi odločbe glede katere bi se morala vi pozanimati sama.
    Upam, da bo vaš otrok čim bolje napredoval in uspel v življenju!

    OdgovoriIzbriši